Ezt az évet is sikerült összegezni. Igyekezett meglenni a legjobb és a legkedvencebb filmek között valahol félúton ez a toplista.

Mert ugye egyrészt, hogy mik a legjobbak, az viszonylag objektív, még ha egy kritikai elemzés tele is van szubjektív elemekkel. Hogy mik voltak az én kedvenceim, az meg ugye nem sokakat érdekel. Maximum anyámat, de még ő se azokat nézi, szóval ez az egész szintén felesleges volna.

Koncepció a Filmtekercs év végi listáinál, hogy moziforgalmazásba került filmek közül válasszunk. Ez némileg megköti az ember kezét, bár az idei rendszeres rádiónyilatkozatok miatt olyan nagyon ezt nem éreztem. Alapvetően sokkal inkább láttam premierfilmeket, mint mást. Volt azért néhány kardinális különbség. Legjellemzőbb az év elején látott Captain Fantastic egy megkönnyezett történettel és egy ihletett Viggo Mortensen alakítással. Ugyanígy rátettem volna a listára – eléggé előkelő helyre – az idei Titanic győztes filmjét. A Számi vér mindent elmond, ami az emberi identitásról és annak megtagadásáról el lehet mondani. Mindezt gyönyörű szimbolikával, képekkel, zenével. Ha csak valami nagy dolog nem történik, a jövő évi listámon rajta lehet, hiszen januárban a mozikba kerül.

Olvasd el, szerintem melyik a 10 legjobb idei mozifilm?

 

Persze nincsenek illúzióim: a lista ezekkel sem lenne teljes. Idén több mint 270 mozipremier volt, amiből én 66-ot láttam (eddig), különösen a rádiónyilatkozatok miatti nyomás miatt. Ami még így sem mondható teljes lefedettségnek. Idővel azonban megtanultam kiszűrni azokat, amiket már versenybe se kell indítani. Ezenkívül egyéb szubjektív tényezők – a szinésznő méreteitől kezdve a megtekintés helyszínén át az aznapi időjárásig – szintén befolyásolják nem csak az én választásomat, hanem azt is, hogy én egy hónappal ezelőtt ugyanezt a listát nem tök máshogy raktam volna-e össze. Mindenesetre ez a végeredmény, ehhez már nincs mit hozzátenni.