Az egyre bővülő hazai fesztiválpalettán különleges színfolt a régi idők nagy filmjeit bemutató Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága, amely legtöbbször hazai klasszikusok digitalizálásával kerül a hírekbe, egyre bővülő nemzetközi rendezvényével is keresi a kapcsolatot a közönséggel. Idén Pierre Richard-ral, filmzenével, szabadtéri vetítésekkel és összesen 100 filmmel várják a közönséget szeptember 4–11. között. Ráduly György fesztiváligazgatóval, a Filmarchívum vezetőjével beszélgettünk.

  • Szeptember 4-én harmadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, ráadásul az eddiginél nagyobb léptékben. Hogyan értékeli ezt?
  • Felülmúlta a várakozásainkat az első két fesztivál. Tavaly 78 filmet vetítettünk, idén már 100 alkotást lehet látni, és a Puskin moziban is lesznek vetítések.
  • Szép lassan belakják a várost. Az idén szabadtéri helyszíneket is bevonnak.
  • Ezt a filmmennyiséget helyszínnel is bírni kell.

A kiemelt vetítéseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartjuk, hiszen ez a város legnagyobb presztízsű mozija.

Partnerünk, a Budapest Film két helyet is biztosít: a Toldi mozi mindkét termét megkaptuk, a hétvégi vetítéseket pedig a Puskin mozi nagytermében tartjuk. Ami azért nagy öröm, mert ezek a mozik a fiatalabb közönségre rendezkedtek be, ehhez igyekeztük igazítani a programot is. A tervezéskor figyelembe vettük a lyoni Lumière Fesztivál vagy párizsi partnerarchívumunk, a Cinémathèque Française által életre hívott mustra tapasztalatait is. Jómagam és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója számos nemzetközi fesztiválon jártunk már, és megtapasztaltuk ezeknek a varázsát. Bologna főterén például minden nyáron 40 méteres vásznon vetítik a filmtörténet halhatatlanjait. Ez inspirált minket is, hogy például a Szent István-bazilika előtti teret helyszínként bevonjuk.

Az interjú folytatása a Kepmas.hu oldalon olvasható.