Az HBO Csernobil című minisorozata szerint ki lehet találni bármit, de a legnagyobb horrort maga az élet írja. Az eseményekbe ilyen részletesen még sosem gondoltunk bele.

Az emberiség történetének legnagyobb, emberek által okozott katasztrófája. Így hivatkozik az új HBO-sorozat rövid leírása az eredeti történetre. Csernobil, ami mára már nemcsak egy várost, hanem inkább egy eseményt jelöl. Csernobil, amiről mindenkinek 1986 húsvétja jut eszébe. Bár sosem jöhet jókor, az északnyugat-ukrajnai atomerőmű 4-es blokkja éppen az ünnepi szabadságolások kezdetén, éjjel 1:30-kor robban.

A robbanás azonban – méreténél fogva – nem is önmagában hordoz veszélyt, hanem következményeiben. Megyényi, sőt, kisebb országnyi evakuált területek, tönkretett természeti értékek, sugárfertőzésben meghaltak ezrei, és legalább ugyanennyi áldozat, akik később betegedtek meg. Mindez egy pillanat műve. Erről persze ilyen szinten, puszta szalagcímként eddig is tudtunk. Az ötrészes, együtt nagyjából 5 órát kitevő sorozat egyik legnagyobb erénye, hogy a részletekre fókuszál.

A cikk a filmtekercs.hu oldalon folytatódik.

Ha senki sem menti meg őket, ma én se lennék – Csernobil | Filmtekercs.hu

Az HBO Csernobil című minisorozata szerint ki lehet találni bármit, de a legnagyobb horrort maga az élet írja. Az eseményekbe ilyen részletesen még sosem gondoltunk bele. Az emberiség történetének legnagyobb, emberek által okozott katasztrófája. Így hivatkozik az új HBO-sorozat rövid leírása az eredeti történetre. Csernobil, ami mára már nemcsak egy várost, hanem inkább egy eseményt jelöl.