A mozdulat, ami évekre beleégett a retinánkba. De milyen kár, hogy a legnagyobb öröm adja a legnagyobb aggodalmat is.

Kiss Éva Pálinger Katalin visszavonulása óta érezheti magán a nyomást, hogy az első számú magyar hálóőr legyen. A már akkor is európai topcsapatként számontartott Győri AudiI ETO KC visszavonuló világklasszis hálóőre mögött ezúttal talán napfényre juthatott volna. Hogy nem így lett, ezt az elmúlt évek mutatták. Az újonnan berobbanó Bíró Blanka a válogatottban szívta el a levegőt (olyannyira, hogy a legutóbbi vb keretben Kiss Éva benne sem volt), ahogy klubcsapatában is egymásnak adták a kilincset a norvég klasszis kapusok.

Önmagában ezzel nincs is semmi baj. Kiss Évánál ideálisabb kiegészítő kapust ritkán találni, és ezt a legpozitívabb értelemben mondom. Így volt ez az idei szezonban is: Grimsbø folyamatosan átlag feletti teljesítménye mellett a magyar kiválóságnak jutottak a bravúrok. Nem egy meghiúsított ziccer vagy megfogott hétméteres. Mondhatni, az egész szezon beteljesítése volt így aztán a tegnapi nap: a kezdetekben parádézó Grimsbø egyre foghíjasabban védett, a Győrt mégis meccsben tartotta egynéhány kihagyott hetes és Kiss Éva teljesítménye. Az egész év koronájának legszebb ékszere pedig a hosszabbítás utolsó másodperceiben megfogott ordító ziccer.

Kiegyenesedett minden kérdőjel: Kiss Évára szükség van!

A csapategység és Kiss érdemeinek legvilágosabb jele, hogy maga az első számú kapus jelezte: jobb lenne, ha a végén társa védene.

DRÁMAI VÉGJÁTÉK!! – Így nyertek BL-t a győri kézis lányok!

Kiss Éva hatalmas bravúrja kellett az utolsó másodpercekben a Vardar elleni BL döntőn. Ezek után egyértelmű, hogy kézis csarnokokat a kórházak helyére!!

Kiss Éva esete pedig talán a legaktuálisabb jelképe a magyar kézilabda problémáinak. Évek óta beszédtéma a Győr idegenlégiósainak túlsúlya. Ami nem azért gond, mert kevés norvég vagy holland szurkolói rigmust ismerünk. Az ideig-óráig betöltött kapus poszton túl csak a két szélen számított hazai játékosokra Ambros Martin idén távozó spanyol sikeredző (akinek a szélnek eresztése a szövetség legnagyobb hibája az elmúlt években). Noha Görbicz Anita nevét minden magyar ember álmából felkeltve ismeri, a tegnap 35. születésnapját ünneplő klasszis jó eséllyel 1, maximum 2 évadot él még meg, ahogy a védelemből szörnyű balesetével néhány hete kieső, talán örökre elbúcsúzó Tomori Zsuzsanna sem lesz már alapember. A francia világbajnok Amandine Leynaud-val kapus poszton erősítő Győrben Kiss Éva könnyen megszerezheti a 3-as rajtszámot, így nézhet ki akár egy váci vagy siófoki, jobb esetben is ferencvárosi folytatás. Ahogy esett ez korábban Kovacsics Anikóval. Csak emlékeztetőül: Leynaud azon a vb-n lett világbajnok pár hónapja, ahol a magyar válogatott 14 hellyel végzett hátrébb.

Ha a jövőre 4-be jutó Győrben már nem lesz, ki megértse a ritmusokat, addigra majd csak megtanuljuk: “Den som hopper, stolt av Norge, hei, hei”.

A fenti cikket először a Facebookon közöltem. A hozzá érkezett kommentek ott olvashatók.