Ez már a második évada a Szentendre Barátai Egyesület keretei között a lassan 10 éve működő Nyisd ki a szemed! filmklubnak. Ma a filmválasztás már közös megbeszélés, része egy nagyobb működési koncepciónak, s ez igazából lehet jó is. Fontos, hogy mindig legyen brainstorming, együtt tudjunk ötletelni filmeken és vendégeken.

Köztudott rólam, hogy szeretek hazai filmeket behozni, és valahogy adekvát a készítők meghívása. Nem feltétlenül és nem mindig, de ezen az őszön is lesz ilyen. De nézzük is a kínálatot!

(A filmek általában 19 órakor kezdődnek (kivéve a decemberi matiné, az délelőtt) a szentendrei P’art moziban. Biztos pontos kezdésért érdemes előre nézni a mozi weboldalát vagy a Szentendre Barátai Egyesület Facebook oldalát.)

 

1. Szeptember 21: Anyám és más futóbolondok a családból

Mindig feltűnt, hogy ez a film sok olyan embert is meg tud szólítani, aki egyébként kerüli a mozit. Van benne valami békebeli hangulat, jó adag humor, valami biztos stabilitás. Szeretik az emberek, ha nem kell kiugrani a komfortzónából,de mégis minőségi kulturát kapnak. Az Anyám… ebből a szempontból jó kompromisszum. Nem állítom, hogy mindenek felett volna, der kultúrmisszióra kiváló. Szüleimen teszteltem, sok új filmklub mozilátogatót remélek ezzel.

Vendégnek sikerült elhívni magát a rendezőt. Amikor én ezt a filmet moziban láttam nagyjából a premier idején, egy hasonló filmklubban voltam az Erzsébet körúton, ahol szintén ott volt Fekete Ibolya. Hasonló humort, közvetlenséget és interpretációt várok ezen az alkalmon is.

Jelenetkép az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből

2. Október 19: A szoba

Hát igen, ez az ősz a tavalyival ellentétben nem a legfrissebb filmekből válogat, de szerencsére Lenny Abrahamson Oscar-díjas filmje kiállja az idők próbáját. A rendkívül eredeti Frank után felszisszentem, amikor kiderült, egy garázsba zárós – megerőszakolós – fogva tartós filmet fog készíteni.

Annyit láttunk már ilyet, és gyakran csak öncélú lelki horrorba az egész. Ez a mentalitás azonban az amerikai filmekre jellemző, a rendező viszont ír, a film pedig kanadai koprodukcióban készült. Sokkal inkább a lélekről, az erős anya-fiú kapcsolatról, a világban való (re)integráció lehetőségéről és nehézségéről szól A szoba. Vigyázat, sírós-katartikus akár kislány vagy, akár felnőtt férfi!

Vendéget egyelőre – amikor ezt augusztus végén írom – keresünk. Bizonyos pszichológiai körökben véljük megtalálni azt a vendéget, aki segít jobban feldolgozni a filmben látott és a bennünk keletkező traumát.

3. November 23: Szerdai gyerek

Ez az a tipusú film, amit mindenki dicsér, vállon vereget, szakmailag elismer. De olyan hátrányból indul, ami miatt egész egyszerűen nem üthet át bizonyos kritikus szintet. Az elsőfilmes rendező eddig is ismert volt érzékenységéről: a Napszúrás például az kicsiben, ami a Szerdai gyerek nagyban, ráadásul a Napszúrásban láthattuk először a vásznon Törőcsik Franciskát. A 17 évesen leányanyává váló Maja (Vecsei Kinga) története ugyan elragadtatta a kritikusokat és a közönséget is, az ismeretlen rendező és főszereplő plusz nehéz téma miatt egy nehezebb kezdetet választott Horváth Lili. Mindez azonban nem kisebbíti az érdemeit, talán inkább éppen ellenkezőleg.

Vendégként régóta szerettem volna már meghívni Vecsei Miklós szociálpolitikust, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökét. Külön öröm, hogy a film főszerepét lánya játssza, aki textilművész, tehát színészként amatőrnek tekinthető. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen beszélgetés sül ki ebből.

Jelenetkép a Szerdai gyerek című filmből

4. December 28: Énekelj!

Tavaly jól elsült, ezen nem érdemes változtatni: decemberben nincs hagyományos alkalom, csak a két ünnep közé tervezünk gyerekmatiné. Egyrészt az Egyesület szívesen megszólít kompletten családokat, másrészt pedig számomra is fontos már minél korábban bevinni a gyereket a moziba. Az Énekelj! erre kiváló alkalom: ebben az Oscar jelölt animációs filmben az állatvilág tartja meg a maga tehetségkutató show-ját. Jó karakterek, jó zenék, humoros igazi családi film.

Jelenetkép az Énekelj! című filmből