Furcsa dolog ez a Gyulai Memorial. Az idén hetedik alkalommal megrendezett nagydíj éppen akkor kezdett egyre nagyobbra nőni, amikor Székesfehérvárra kényszerült. Tegnap a helyszínen bejelentették, 2019-ig biztos a koronázó város lesz otthona. Valószínűleg nem véletlen a két éves és nem nagyobb hosszabbítás.

„Dimenziót váltunk” – ez volt az Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj idei jelszava. Való igaz, 2011-es megalapítása óta meghatározó lett a régióban; ma már természetesnek vesszük a tengerentúli érkezőket, illetve már két kezünkön sem tudjuk megszámolni az olimpiai bajnok résztvevők számát. Oké, Ostravában világcsúcsokat döntögetnek, csak ott éppen 60 éve csinálják, nálunk pedig 6… Szemmel láthatóan évről évre egyre többre képes ez a rendezvény.

Mindezek ellenére marad azért némi keserű szájíz, hiszen hiába futja a világ idei legjobb eredményét Kendra Harrison 100 m gáton vagy pattan ki a rajtgépből 10 másodperc alatti idővel Justin Gatlin, aki még 35 évesen is fő ellenfele tud lenni Usain Boltnak, ha egyszerűen a helyszín nem egy ilyen méretű és rangú versenyhez való. A Gyulai Memorial – a sportoló, (szak)kommentátor, sportdiplomata Gyulai István emlékversenye – az első 3 évben a Puskás Ferenc Stadionban zajlott. A sors fintora hogy éppen addig, ameddig még nem igazán tudott lépni egy nagyobbat. Az évek óta csak bontott nagy budapesti stadionra várva (bár a visszaköltözést nyilván senki nem mondja) átmenetileg Székesfehérvárra költözött.

Persze, van benne némi bájos romantika, hogy a külföldiek számára kimondhatatlan nevű városban a helyi szakadt buszról leszállva egy ismeretlen, árva megállóban balra kanyarodjunk kettőt, majd jobbra a vegyesboltnál, hogy aztán át a réten be a kempingbe, és akkor még tovább, majd visszafordulva menjünk a hang után.

Egész egyszerűen ez hosszú távon nem vállalható.

Így csak a hozzám hasonló vagy nálam méginkább fanatikus sportrajongók jutnak el egy olyan versenyre, aminek sokkal, de sokkal jobban szem előtt kell lennie.

Az olimpiai bajnok úszónő Shaunae Miller-uibo végre megnyerte a Gyulai Memorial 400 m síkfutást. Lehet, hogy azért, mert én is rákerültem a képre.
Az olimpiai bajnok úszónő Shaunae Miller-uibo végre megnyerte a Gyulai Memorial 400 m síkfutást. Lehet, hogy azért, mert én is rákerültem a képre. (Fotó: mediaklikk.hu)

A hangulat persze jó volt, Justin Gatlin és Baji Balázs szelfizett bőven (nem egymással), volt show, napsütés, Hajdú B., izgalom, és néhány kiemelkedő sportteljesítmény, köztük néhány kiemelkedő magyar eredmény. De ha újabb dimenziót kell váltani, márpedig néhány éve még Diamond League-ről volt szó, ahhoz már komolyabb háttérképre lesz szükség.

És persze addig nem kérdés, van-e, illetve tud-e lenni Magyarország akkora atlétanemzet, hogy egy Puskás Ferenc Stadiont is elbírjon. Ez majd 2019 után lesz kérdés.