Igen, pontosan. Még sosem láttam. Eleve nem kenyerem a fantasy, valószínűleg az eredeti regény is ezért került el. Aztán nem kenyerem a mainstream és a hype sem, ezért került el a 2001-es mozibemutató is. (Ahogy a Harry Potter, de ez egy másik kérdés.) Ugyanakkor megkerülhetetlensége mindig is nyilvánvaló volt a számomra, ez az éppen aktuális Tolkien születésnap alkalmából megírt cikk például az eredeti mű és az irodalmi kánon különös viszonyát taglalja.

Persze ez mind nem kifogás, tudtam én dolgokat, meg ment az, hogy neveket idézzek fel vagy jeleneteket ismerjek fel, de tegnapig hiányzott, hogy legalább az első részt meg tudjam nézni. Szerencsémre éppen adta a tévé.

Nem fogok most komolyan fejtegetésbe kezdeni, mert ez a helyzet azért messze nem ugyanaz, mint írni pár sort a legutóbbi Clint Eastwood* filmről (*Clint Eastwood = bárki más). Csak az tűnt fel, mennyire értelmezhető megváltás teóriának a messziről jött legkisebb fiú története, akinek küldetése a kezdetektől megvan: a gonosz hatalmából megszabadítani az embereket. Ezt nem csak én mondom: az orosz kiadásban például Jézus és az apostolok vannak.

Nem azt mondom, hogy rögtön holnap, de hamarosan biztosan to be continued…

10/10
IMDb
Megtekintés napja: január 7.
Filmkritika: mivel akkor még nem létezünk, külön kritika nincs, de sokat írtunk az egész világról.

Nézd meg itt éves filmnaplómat!