Szürke senkik: jópár éve nyomon követem ezt a fajta tévés megújulást, ami az elmúlt évek filmkultúrájának egyik legnagyobb pozitívuma. Nyilván nem akarom egy személy nyakába varrni ezt az egészet, de Köbli Norbert forgatókönyvei azért valószínűleg oroszlánrészt vállalnak ebben.
Évtizedek múltak el úgy, hogy történelmi sorskérdésekről csak izzadságszagúan vagy katedráról tudtak beszélni az alkotók. Az ’50-es évek Rákosi és Kádár-féle diktatúrája, majd az eddig fájdalmasan hiányzó ’10-es évek, benne a nagy háborúval, ma már lehet vászonra való téma is.

Tegnap este megvolt tehát a Szürke senkik tv premierje,

amiről én még csütörtökön írtam a Médiahorizontra. (Ez egyben a fiatal és tehetséges Kovács István első nagyobb munkája. Nagyon rendben van a rendezői stílusa, sokat várunk tőle.) Aki nem látta a filmet, jövő péntekig megtekintheti online, teljesen legálisan. Előtte vagy utána pedig itt van a cikkem.

 

Örök igazság: ahhoz, hogy igazán jól meg tudd csinálni nagyban, ki kell próbálnod előbb kicsiben. Kovács István elsőfilmes rendező pontosan ezt tette. Idegen föld című háborús kisjátékfilmjét megerősítette, így nem túlzás azt állítani, hogy a Szürke senkik a magyar háborús film műfaját újította meg.

Újjászületett a magyar háborús film