Az első, sokunk szerint jól sikerült szeptemberi alkalom után nem szokás szerint október végén, hanem a november 4-ei események előestéjén találkozunk legközelebb. A vizsga című film egy új felfogású magyar tévéfilmgyártás első terméke volt 6 évvel ezelőtt. Egyszerre kapta fel a fejét szakma és közvélemény, amikor 2010-ben Bergendy Péter rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró megmutatta, lehet máshogy is nyúlni történelmi eseményeinkhez.

1956 mint az egész 20. század hazai történelme újra és újra leporolásra kényszerül, hiszen újabb generációk jönnek, akiknek mást jelent az ünnep, és máshogy is kell feléjük, felénk kommunikálni. A vizsga thriller műfaja egyszerre menő és emlékezettel teli. Precíz forgatókönyve és remek színészi játéka méltán tette szegletkővé az évtized magyar film művészetében.

Külön öröm számomra, hogy a film forgatókönyvírója, Köbli Norbert elfogadta meghívásunkat. A vizsga után későbbi filmjeivel (A berni követ, Szabadság – Különjárat, Félvilág) sosem romlott minőségében, ma az egyik legjobb forgatókönyvíró. Személyesen a legutóbbi Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon ismerkedtünk meg miskolcon, így várom a mostani találkozást.