Nem gondolom, hogy nagy kérés lenne látni végre egy igazán jó fuballfilmet, ami a sportágra reflektál, és megmutat valamit az oldalvonalon kívülállóknak is abból, amit a sportkedvelők csak úgy hívnak: szenvedély. A világ legnagyobb futballistájáról szóló életrajzi film minden tiszteletet megad Pelének, de legjobb szándékai mellett is csak a Disney családi műsorsávjába férne be jó szívvel. Nem más ez, mint kimaradt ziccer.

Sportfilm, minek vagy te? Tehetjük fel a kérdést általánosan, hiszen ez az évtizedek óta működő zsáner éppen a világ legnépszerűbb sportágában nem tudott még átütő sikert aratni. Ami az amerikai fociban a Minden héten háború, az atlétikában a Tűzszekerek, az ökölvívásban a Rocky, a Dühöngő bika vagy bármi más, a hokiban a Csoda a jégen, kosárlabdában pedig minden harmadik amerikai film, az a fociban hiányzik. Vannak szörnyű propagandák mint a szintén futball világverseny idején megjelent A közös szenvedély, cuki filmecskék, amelyekben ott a szenvedély, de filmként azért pironkodva értelmezhető (ilyen pl. a Liverpool 2005-ös legendás Bajnokok Ligája győzelemét feldolgozó Will), de olyan filmek nincsenek, amik legalább közepes esztétikai élménnyel beszélnek komoly témáról úgy, hogy a sportszenvedélyt is megmutassa. Hogy ne csak a vájtfülű nézőknek szóljon.

Folytatás a Filmtekercsen.

Pelé – Official Trailer I HD I IFC Films

Opening in theaters and on VOD May 13th. Starring: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Rodrigo Santoro, Diego Boneta, Colm Meaney PELÉ tells the miraculous st…