„Békeidőben nincs még egy olyan esemény, ami annyi érzelmet tudna kiváltani emberekből, mint egy labdarúgó világverseny” – foglalta össze frappánsan a helyzetet néhány évvel ezelőtt a világbajnoki döntő közvetítésén Hajdu B. István. Nem csoda hát, ha az esemény mind több és több részletét követi nyomon a sajtó; az elmúlt néhány világ- és Európa-bajnokság azonban már nem csak az írott, valamint a rádiós és televíziós platformon, hanem az interneten is jelen volt. Nincs ez máshogy június 10. – július 10. között Franciaországban sem.

Több szempontból különleges megmérettetés: egyrészt 44 év után tér ismét vissza a magyar válogatott Európa futballtérképére, de 30 év telt el legutóbbi világbajnokságunk óta is, így bizton állíthatjuk, több generáció szokik hozzá a gondolathoz a napokban, hogy nem kell más csapatot választania, amikor az a kérdés: te kinek szurkolsz az Eb-n? A másik ok, ami miatt kicsit máshogy nézünk erre a sorozatra, az a bővített létszám. 1992-ben volt az utolsó 8 csapatos Európa-bajnokság (az utolsó magyar részvétel még 4 csapattal zajlott merőben reprezentatív formában), majd 1996-2012 között öt tornát rendeztek 16 csapattal. 24 csapat értelemszerűen nagyobb gazdasági vállalkozás, az egyre nagyobb sikereket elérő Európai Labdarúgószövetség (UEFA) nagyon is elérkezettnek érezte az időt a bővítésre.

Nincs ebben semmi rendkívüli: több csapat, több helyszín, több turista, több közvetítési jogdíj és reklámbevétel – hogy csak az első hallásra egyértelmű gazdasági előnyöket vegyük sorra. Nem véletlen tehát az sem, hogy amíg 16 csapatos világversenyt meg tudott rendezni Ausztria vagy Lengyelország is (2008 és 2012 társrendezője), most a jóval nagyobb lehetőségekkel bíró Franciaország a házigazda. 2020-ban az első, 1960-as Eb 60. születésnapját ünneplő kontinenstorna szimbolikusan szét lesz szórva egész Európára, az azonban még kérdés marad, hány európai ország képes egy ennyi plusz teherrel bíró viadalt megszervezni. A döntés egyelőre várat magára.

Folytatás a Médiahorizont Blogon.