Az ember, közelről


Warning: Missing argument 1 for _e(), called in /home/owxoau/public_html/wp-content/themes/pinbin/single.php on line 29 and defined in /home/owxoau/public_html/wp-includes/l10n.php on line 247
március 9, 2010

Zsidók, muszlimok és keresztények élnek együtt Tel-Aviv problémás negyedében, Ajamiban. A muszlim Omar, a palesztin Binj, a zsidó rendőr, Dando, a keresztény étteremtulajdonos, az egymást keresztező életutak a vallások és kultúrák kikötői dzsungelében, benne a sok véletlennel, a sok miérttel minden alkalommal, amikor elsül egy fegyver. Legtöbbször tévedésből. Az Ajami című filmben a világméretű konfliktuson át is az ember látható, közelről.

 
A Babel által szélesebb körben is megismert rendezőre, Aleajandro González Iñárritura jellemző több szálon futó, egymást keresztező történetet látunk most két fiatal, harmincas éveiben járó izraeli rendezőtől. Mindketten Tel-Avivban születtek, jól ismerik hát a környék első látásra színes kavalkádnak tűnő, valójában pattanásig feszült állapotait. Rendkívüli hitelességet ad ez a filmnek – személyesen nem ismerve a helyet mégis elhiszem, hogy igaz. Minden képe testközelből tűnik valónak. Az Ajamit jelölték az idei Oscar-díj legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában, amit végül nem nyert meg.
 
A cikk az áprilisi Képmásban folytatódik. Addig is itt egy trailer kedvcsinálónak.